Vitamine B1-tekort – Voedingsmiddelen met vitamine B1 – Thiamine
Wat doet vitamine B1? (Thiamine)
Vitamine B1 heb je nodig om je lichaam goed te laten functioneren.
Maar is ook bekend als thiamine, het is een wateroplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in het metabolisme. Het helpt het lichaam koolhydraten om te zetten in energie en is ook nodig voor een goede zenuwfunctie, voor de hersenen en spieren. Een gebrek aan vit. B1 kan leiden tot beriberi, een ziekte die zwakte en verlamming veroorzaakt.
Bij een tekort aan B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies.
Wat is een tekort aan vitamine B1?
Een tekort aan B1, ook wel thiamine genoemd, kan een aantal problemen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, zwakte en gewichtsverlies. Zonder voldoende thiamine kan het lichaam voedsel niet goed omzetten in energie, wat kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid en zwakte. Daarnaast kan een gebrek aan B1 problemen veroorzaken met de spijsvertering en de eetlust, wat kan leiden tot gewichtsverlies.
Symptomen van een vitamine B1 tekort
Er zijn een paar verschillende symptomen die geassocieerd kunnen worden met een tekort aan vit. B1. Deze kunnen zijn: vermoeidheid, zwakte, geheugenverlies, en onregelmatige hartslag. Bovendien kan een tekort aan B1 leiden tot problemen met de spijsvertering en de zenuwfunctie. Als je denkt dat je een tekort hebt aan B1, is het belangrijk om met je arts te praten, zodat hij/zij de juiste diagnose kan stellen en het tekort kan behandelen.
Oorzaak van een vitamine B1-tekort
Vitamine B1 kan niet door het lichaam aangemaakt worden. Je moet dus vitamine B1 binnenkrijgen door voedsel.
Een tekort ontstaat als je lichaam te weinig thiamine (B1) opneemt. Dit kan zijn door een eenzijdige voeding met voedsel dat te weinig Vit. B1 bevat.
Zware alcohol drinkers hebben een goede kans op een tekort.
Vitamine B1-tekort kan ook een aandoening zijn die veroorzaakt kan worden door bepaalde chronische aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen het vermogen van het lichaam om vitamine B1 op te nemen of te gebruiken, verstoren. Vitamine B1 is essentieel voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Ze is ook noodzakelijk voor de goede werking van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder beriberi en het syndroom van Wernicke-Korsakoff.
Vitamine B1 komt voor in voedingsmiddelen
De Top 7 producten
- Zonnebloempitten
- Soja
- Hennepzaad
- Sesamzaad
- Pecannoot
- Cacao
- Pinda
Maar B1 zit ook vooral in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B1 (thiamine) per dag?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of referentie inname voor vitamine B1 is 1,1 mg voor volwassenen. Voor zwangere vrouwen is de ADH 1,4 mg. De hoeveelheid vitamine B1 die u nodig heeft kan anders zijn als u bepaalde medische aandoeningen heeft. Overleg met uw arts hoeveel vitamine B1 u nodig heeft.
De gevolgen van teveel aan vitamine B1
Er zijn nauwelijks nadelige effecten bekend van vitamine B1. Dat betekent dus dat er geen bovengrens is die vermeden moet worden. Wel wordt gesteld dat vijfmaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid de grens zou moeten zijn.
Vitamine B1 (thiamine) in voedingssupplementen
Vitamine B1 komt voor als voedingssupplement in de vorm van tabletten en capsules. Meestal onderdeel van een Multivitamine zoals Multivit Xtra van 7Bees of vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines zoals B-Complex van 7Bees.
Heb je alleen vitamine B1 nodig, dan is er Betamine 60 capsules met enkel 250 mg vitamine B1. Dit draagt bij tot een normaal energie leverend metabolisme, draagt bij tot de normale werking van het hart, draagt bij tot een normale psychologische functie en draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B1 verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven is het daarom telkens een nieuwe hoeveelheid Thiamine via het voedsel nodig. Soms volstaat de hoeveelheid vitamines in het voedsel niet.