omega-3-capsules
| | |

Omega 3 capsules kopen – Alles wat je moet weten

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Wat zijn omega-3-vetzuren precies? Het zijn vetzuren die we niet zelf kunnen aanmaken en daarom uit onze voeding moeten halen.

Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Die belangrijk zijn voor een gezonde werking van ons lichaam. Ze behoren tot de groep van meervoudig onverzadigde vetzuren. En spelen een cruciale rol bij verschillende lichaamsprocessen.

Ze worden voornamelijk aangetroffen in vette vissoorten zoals zalm, makreel en sardines. Maar ook in bepaalde plantaardige bronnen zoals lijnzaad en walnoten. 

Omega-3-vetzuren zijn een groep essentiële vetzuren. Die belangrijk zijn voor de gezondheid van het lichaam. Er zijn verschillende soorten omega-3-vetzuren, namelijk alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Alfa-linoleenzuur (ALA) is een essentieel omega-3-vetzuur. Dat niet door het lichaam kan worden aangemaakt. En daarom uit voedsel moet worden verkregen. ALA komt voornamelijk voor in plantaardige bronnen. Zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en donkergroene bladgroenten.

Eicosapentaeenzuur (EPA) is omega-3-vetzuur wordt gevonden in vette vissoorten. Zoals zalm, tonijn, makreel en sardines. EPA speelt een rol bij het reguleren van ontstekingen in het lichaam. En heeft gunstige effecten op het hart en de bloedvaten.

Docosahexaeenzuur (DHA) is ook te vinden in vette vis. Vooral in de olieachtige vissoorten. Het is essentieel voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Met name bij zuigelingen en kinderen. DHA is ook belangrijk voor het behoud van een gezond zicht. En heeft gunstige effecten op het hart en de bloedvaten.

omega-3

Waar is omega 3  goed voor?

Omega 3 is goed voor tal van gezondheidsvoordelen. Het is een essentieel vetzuur dat ons lichaam niet zelf kan produceren. Dus we moeten het uit onze voeding halen.

Het speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde hersenfunctie. En ontwikkeling van de hersenen, het ondersteunen van een gezond hart- en vaatziekten. Het reguleren van ontstekingen in ons lichaam.

Het staat bekend om zijn vermogen om de cognitieve functie te verbeteren. Geheugenproblemen te verminderen en stemmingsstoornissen zoals depressie te verlichten.

Bovendien heeft het ontstekingsremmende eigenschappen. Die kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn. En het bevorderen van een gezonde huid.

Het is daarom belangrijk om voldoende omega-3-vetzuren in ons dieet op te nemen. Om een optimale gezondheid te bevorderen.

De EU staat een beperkte hoeveelheid claims toe:

DHA tijdens zwangerschap draagt bij aan de normale ontwikkeling van hersenen van de foetus en baby’s die borstvoeding krijgen.

DHA draagt bij aan de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus en van baby’s die borstvoeding krijgen.

EPA en DHA dragen bij aan normale functie van het hart.

Wat met Omega 6 en 9?

Omega 6

Omega 6-vetzuren zijn een andere groep essentiële vetzuren. Die ook belangrijk zijn voor het lichaam.

Ze staan bekend als meervoudig onverzadigde vetzuren. En spelen een rol bij verschillende lichaamsprocessen. Enkele veelvoorkomende omega-6-vetzuren zijn linolzuur (LA), gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA).

Linolzuur (LA): Dit is het belangrijkste omega-6-vetzuur dat voorkomt in plantaardige oliën. Zoals zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie en druivenpitolie. Het lichaam kan geen linolzuur produceren, dus het moet via voedsel worden verkregen.

Gamma-linoleenzuur (GLA): GLA is een minder voorkomend omega-6-vetzuur dat wordt geproduceerd uit linolzuur. GLA komt voor in bepaalde plantaardige oliën zoals teunisbloemolie en borageolie. Het kan ook als supplement worden ingenomen.

Arachidonzuur (AA): Arachidonzuur is een omega-6-vetzuur dat voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Het kan ook door het lichaam worden geproduceerd uit linolzuur.

Hoewel omega-6-vetzuren essentieel zijn voor het lichaam. Is het belangrijk om de verhouding tussen omega-6 en omega-3-vetzuren in balans te houden.

In de moderne voeding is de inname van omega-6-vetzuren vaak hoger dan die van omega-3-vetzuren. Wat kan bijdragen aan een ongunstige verhouding. Een overmaat aan omega-6-vetzuren kan ontstekingsprocessen in het lichaam bevorderen. Daarom is het belangrijk om een evenwichtige inname van omega-3- en omega-6-vetzuren te hebben. Voor een optimale gezondheid.

De ideale verhouding van Omega-3 vetzuren en Omega-6 is 1 op 1. Maar de meeste personen hebben momenteel een verhouding van 1 op 16.

Met andere woorden de grote meerderheid van de bevolking krijgt lang niet genoeg omega 3 binnen!

Vooral door het eten van veel te veel bewerkte en verpakte voedingsmiddelen. Die vol zitten met geraffineerde plantaardige en zaadoliën. Met een zeer hoog gehalte aan omega-6 vetzuren.

omega 6

Omega 9

Omega-9-vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Die tot een andere groep behoren dan omega-3 en omega-6-vetzuren. Ze worden niet als essentiële vetzuren beschouwd omdat het lichaam in staat is om ze zelf aan te maken. Het belangrijkste omega-9-vetzuur is oliezuur.

Oliezuur: Oliezuur is het meest voorkomende omega-9-vetzuur. En is overvloedig aanwezig in olijfolie, avocado’s, noten en zaden. Het staat bekend om zijn gunstige effecten op de gezondheid van het hart. Door het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte (slecht cholesterol). En het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte (goed cholesterol). Oliezuur heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. En kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel omega-9-vetzuren nuttig kunnen zijn voor de gezondheid. Ze niet dezelfde gunstige effecten hebben als omega-3-vetzuren.

Daarom is het nog steeds belangrijk om ook omega-3-vetzuren uit voedselbronnen of supplementen te verkrijgen. Om een optimale gezondheid te bevorderen.

Hoeveel omega 3 vetzuren per dag?

De gezondheidsraad adviseert om minstens één keer per week vette vis te eten. Om genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Als je geen vis wilt of kunt eten, zijn er verschillende andere bronnen van omega 3 beschikbaar. Zoals chiazaad, lijnzaad en walnoten.

Het is aanbevolen om dagelijks ongeveer 250-500 mg omega 3 in te nemen. Afhankelijk van uw leeftijd en geslacht. Zorg ervoor dat je genoeg omega 3-vetzuren binnenkrijgt om deze voordelen te plukken!

Waar moet ik op letten bij gebruik van Omega-3?

Bij het gebruik van is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Omega-3 vetzuren, waaronder EPA en DHA, zijn vetzuren die ons lichaam nodig heeft voor diverse functies.

Zoals de werking van ons immuunsysteem en onze hersenfunctie. Een gezonde inname van deze vetzuren kan dan ook bijdragen aan een goede gezondheid.

Het is echter belangrijk om te weten dat ons lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. En we deze dus via onze voeding moeten binnenkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van vette vis zoals zalm of door het innemen van omega 3 supplementen.

Let er wel op dat je niet te veel vetzuren binnenkrijgt. Aangezien hoge doseringen ook negatieve effecten kunnen hebben. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of diëtist.

Hoe weet je of je omega 3 tekort hebt?

Het is een essentieel vetzuur dat ons lichaam nodig heeft. Voor een goede gezondheid en functioneren. Een tekort aan omega 3 kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Het is dus belangrijk om de symptomen van een omega 3 tekort te herkennen. Om erachter te komen of je mogelijk een tekort hebt. Kan je een bloedtest laten uitvoeren of letten op je voedingspatroon.

Met name als je weinig vis en noten eet, kan dit wijzen op een tekort aan dit belangrijke vetzuur.

Het is dan aan te bevelen om meer omega 3-rijke voedingsmiddelen op te nemen in je dieet. Of eventueel voedingssupplementen te nemen.

10 belangrijke tekenen dat je misschien een omega 3 tekort hebt:

  • Droge huid, ruwe plekken op de huid, een voortijdige oud uitziende huid.
  • Droog haar en/of roos
  • Broze nagels
  • Droge oren
  • Problemen met focussen en/of concentreren
  • Prikkelbaar
  • Stemmingswisselingen
  • Vermoeidheid – weinig energie
  • Slechte slaap – moe wakker worden
  • Gewrichtsklachten
verschil-Krill-visolie-capsules-kopen

Wat zijn de beste omega 3 supplementen?

Deze bevatten de essentiële omega-3 vetzuren DHA en EPA. Er zijn drie soorten olie die worden gebruikt om omega 3 voedingssupplementen te maken. Visolie, algenolie en krill olie.

Visolie capsules zijn de meest gebruikte omega 3 capsules. Maar deze zijn niet geschikt voor vegetariërs. Of mensen met een visallergie, schaal- en schelpdieren. Voor hen zijn algenolie capsules een goede optie. 

Krill olie capsules zijn ook populair en bevatten naast omega 3 ook astaxanthine. Een antioxidant die kan helpen bij het verbeteren van onze gezondheid. 

Kortom, vis olie capsules, algen olie capsules en krill olie capsules zijn de beste omega 3-supplementen. Om je dagelijkse inname van omega 3 te verhogen. 

Maar opgelet met de plantaardig capsules. Zij bevatten een ander type omega-3 vetzuur. Het alfa-linoleenzeer afgekort ALA.

Deze bieden niet de Epa en Dha die je lichaam vooral nodig heeft. ALA moet in het lichaam worden omgezet naar EPA en DHA. Maar je lichaam heeft een tekort aan de noodzakelijke enzymen om dit te doen. Er wordt dus maar een klein deel omgezet naar Epa en Dha (1 tot 8%)

Plantaardige voedingsmiddelen kunnen om andere reden goed zijn voor je gezondheid. Maar voor omega 3-vetzuren Epa en Dha wat we zo hard nodig hebben zal dit niet volstaan.

Omega 3 capsules kopen?

omega 3 capsules

Algenolie kopen

Aangezien algenolie wordt gewonnen uit algen, is het een volledig plantaardig product. En daardoor geschikt voor veganisten en vegetariërs. Het biedt een alternatief voor visolie en krillolie. Dat vaak wordt gebruikt om je vetzuren binnen te krijgen.

Visolie kopen

Visolie is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren, zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

Krillolie kopen

Krill olie is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren. Met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). En is gebonden aan fosfolipiden.

Krill olie bevat ook Astaxanthine en choline.

Beste keuze omega 3 kopen:

Algenolie bevat een ander type omega-3 vetzuur het Alfa-linoleenzeer.  Er wordt dus maar een klein gedeelte omgezet naar EPA en DHA. (1 tot 8%)

Bij het kopen van visolie is het belangrijk om op de volgende punten te letten: 

Kwaliteit: Kies voor omega 3 visolie die afkomstig is van betrouwbare bronnen. En waarvan de kwaliteit is getest. Zoek naar producten die voldoen aan de internationale normen voor zuiverheid en potentie.

Concentratie van Omega-3: Controleer het gehalte aan EPA en DHA. Een hoog gehalte aan deze omega-3-vetzuren is wenselijk voor maximale gezondheidsvoordelen.

Visolie kan ook een visachtige smaak geven of visboertjes. 

De vorm van EPA en DHA die in krill olie voorkomt, wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen. Dan standaard omega-3-producten. Dit zorgt ervoor dat de voordelen van de omega-3-vetzuren optimaal benut kunnen worden.

Hierdoor heb je ook minder krill olie nodig per dag dan visolie.

Krill olie wordt beschouwd als de beste en zuiverste vorm van omega-3

Krill Omega 3 van 7bees bevat de meest zuivere superba krill olie.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *