Valeriaan hoofding blog
|

Valeriaan tabletten – Hoeveel valeriaan per dag?

Valeriaan tabletten van de valeriaanwortel

Valeriaan tabletten

Valeriaan tabletten zijn een populair supplement. Dat wordt gebruikt voor het bevorderen van ontspanning en een goede nachtrust.
 
Valeriaanplant, ook wel bekend als Valeriana officinalis. Is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt natuurlijk middel. Vanwege zijn kalmerende, angst en stress te verminderen eigenschappen. 
 
De tabletten bevatten extracten van de valeriaanwortel. Die een natuurlijke rustgevende werking hebben op het zenuwstelsel.
 
Door het nemen van valeriaan tabletten kan men een gevoel van kalmte en rust ervaren. Waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen. En een diepe, herstellende slaap te hebben.
 
Valeriaan is een veilige en effectieve manier om stress en spanning te verminderen. En het kan ook helpen bij het verminderen van angstgevoelens.
 
Of je nu moeite hebt met slapen of gewoon wat ontspanning nodig hebt na een lange dag. Valeriaan kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine.
 
Probeer valeriaan tabletten en ontdek de rustgevende voordelen ervan voor jezelf.
Valeriaan-bloem

Waarom de valeriaanwortel?

De naam “valeriana” is afgeleid van het Latijnse werkwoord “valere”. Wat “sterk en gezond zijn” betekent.
 
De werkzame stof in valeriaan, genaamd valeriaanzuur. Heeft een ontspannend effect op het zenuwstelsel. Het reguleert de neurotransmitters in de hersenen. Die verantwoordelijk zijn voor gevoelens van angst en spanning. Waardoor het een rustgevend effect heeft op het lichaam en de geest.
 
Valeriaanwortel wordt vaak gebruikt bij slaapproblemen. Omdat het helpt om sneller in slaap te vallen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
 
Het kan ook gebruikt worden bij spanning, rusteloosheid en nervositeit.
 
Valeriaanwortel is een natuurlijk alternatief voor farmaceutische kalmerende middelen. En wordt vaak aanbevolen door natuurlijke geneeskundigen vanwege zijn veiligheid en effectiviteit.
 
De valeriana Officinalis komt van nature in Europa voor. Het is een kruidachtige plant uit de kamperfoelie familie. De plant is tussen de 60-120 cm hoog. De bloeitijd is in juni-juli met een mogelijke nabloei in september.
 
De stengel is kaal, de bladeren zijn geveerd met getande blad slippen. Groeit vooral op vochtige humusrijke plaatsen met niet teveel schaduw. Bloemen van de plant valeriaan worden gebruikt in parfum.
 
De belangrijkste actieve stof in de valeriaanwortel is valeriaanzuur.
 
Dit is een geurstof die de plant gebruikt om insecten af te stoten. Maar bijvoorbeeld katten zijn er zot van. Andere delen van de plant bevatten deze werkzame stof niet.
 
  • Dus als je een valeriaan supplement koopt kijk je beter even na of het van de wortel is. En niet van de gehele plant.
valeriaan wortel

Hoeveel valeriaan per dag is aanbevolen? (dosering)

De aanbevolen dagelijkse inname van valeriaan varieert afhankelijk van het specifieke gebruik. En de conditie van de persoon. Over het algemeen wordt aangeraden om dagelijks 300-600 mg valeriaan in te nemen. Voor het behandelen van slapeloosheid. 
 
Voor het verminderen van angstsymptomen. Wordt meestal een lagere dosis van 120-200 mg per dag aanbevolen.
 
Het is belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden. Aangezien valeriaan een kalmerend effect heeft. En te hoge doseringen kunnen leiden tot slaperigheid en verminderde alertheid.
 
Het is ook raadzaam om valeriaan niet langer dan vier tot zes weken achter elkaar te gebruiken. Tenzij anders geadviseerd door een arts of deskundige.
 
Opgelet: Alleen valeriaan producten zoals het kruidenmiddel Relax&Dream van 7Bees die van de wortel afkomstig zijn, beschikken over de gunstige werking.
 
Veel goedkopere producten in de handel bevatten soms valeriaan van de plant.
 

Valeriaan werking

Nu werkt valeriaan als een natuurlijke sedatieve. Valeriaan beïnvloedt de neurotransmitters in de hersenen. Zoals gamma-aminoboterzuur (GABA), dat verantwoordelijk is voor het kalmerende effect.
 
Ook kan het de niveaus van serotonine verhogen. Wat kan helpen bij het verminderen van angst en depressie. 
 
Je kan kiezen tussen valeriaan thee of een supplement. De meeste supplementen zijn veel krachtiger dan thee. 

Gebruik van valeriaan – Wanneer valeriaan innemen

Voor symptomen van slaaptekort of voor de slapeloosheid. Kan de dosis het beste een half uur voor het slapengaan worden ingenomen. De aanbevolen hoeveelheid is 2-3 capsules Relax&Dream innemen met voldoende water.
 
Ter verlichting van de symptomen van angst, nervositeit, innerlijke onrust of stress. Kan je best gespreid 3x daags 1 tablet valeriaan innemen met voldoende water. Valeriaan heeft een licht rustgevende werking dan.
 
Bijzonder mooi is dat valeriaan ook mensen met slapeloosheid kan helpen. Die gestopt zijn met het gebruik van benzodiazepines.
valeriaan-slapen

Belangrijk om te weten bij het gebruik van valeriaan tabletten

Bijwerkingen van valeriaan

Valeriaan is een kruidenmiddel. En is geen geneesmiddel. Bij valeriaan zijn geen verschijnselen bekend.
 
De meeste mensen verdragen dit goed. Er zijn dan ook geen echte bijwerkingen gekend. Bij sommige personen kunnen maag en/of darmklachten voorkomen. Zoals misselijkheid, buikpijn, benauwdheid en slaperigheid. Dit kan ook voorkomen als men teveel valeriaan inneemt.
 
Er zijn ook geen belangrijke wisselwerkingen bekend met andere producten.
 
Meer als 3 capsules per dag is niet aan te raden. Bij normaal gebruik zijn deze niet verslavend en zijn er geen ontwenningsverschijnselen. En mag je deze langere tijd achter elkaar gebruiken.

Valeriaan en alcohol

Gaat valeriaan en alcohol samen? Is wat veel mensen zich ook afvragen en daar is geen sluitend antwoord voor. Daar er nog te weinig over bekend is. Er zijn momenteel dan ook geen beperkingen.
 
LET WEL OP: Gebruik valeriaan kan de werking van alcohol versterken of verlengen.

Valeriaan tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap is er weinig gekend bij het nemen van valeriaan. En er zijn ook nog geen studies uitgevoerd. Daarom is het steeds aangeraden dit eerst met je arts te bespreken.
 
Dit geldt ook tijdens de borstvoeding. Men weet nog niet of valeriaan ook doorgegeven wordt bij de moedermelk. Daarom ook hier weer is het ten sterkste aanbevolen eerst contact te nemen met je arts.
Valeriaan-tabletten

Een eenmalige overdosis valeriaan pillen

Er is niet dadelijk gevaar, maar overdaad schaadt altijd. En dan ga je de bijwerking verschijnselen krijgen zoals hierboven aangegeven.
 
Pas dus altijd op met de hoeveelheid valeriaan pillen die je inneemt

Wat zijn jou valeriaan ervaringen?

Wij horen dit graag, je kan ons altijd je bevindingen meedelen.


Valeriaan capsules van 7Bees

De Relax&Dream capsules van 7Bees zijn aangevuld met passiebloem, slaapmutsje en hop. Voor een extra krachtige ondersteuning.
 
Volgens de laatste studies zou valeriaan met hop ook een veel beter resultaat geven dan uitsluitend valeriaan.
 
De valeriaan in Relax&Dream is het extract van echte valeriaan wortel. Bevat 0,8% valeriaanzuur, een gelijkwaardig met 0,95 gr gedroogde wortel.
 
Liefst één op twee slaapt regelmatig slecht. De meeste onder ons laten deze slaapproblemen voor wat ze zijn. Uit angst voor het verslavende effect van slaapmiddelen.
 
Met Relax&Dream hoef je daar niet bang voor te zijn. Deze 100% natuurlijke plantaardige rustgever werkt niet verslavend. Je kan er op elk moment mee stoppen. Ook andere bekende bijwerkingen van slaappillen (zoals sufheid) heb je niet met Relax&Dream.

Overdag ontspannen, ’s avonds lekker slapen dankzij Relax&Dream

Natuurlijke rustgever = niet verslavend!


Meer lezen over slapen:

Beste anti-stress pillen
Moe maar niet kunnen slapen
Symptomen van slaaptekort

Enkele bronnen:

  • Acta Med Port. 2011 Dec;24 Suppl 4:961-6. Use of valerian in anxiety and sleep disorders: what is the best evidence?, Nunes A, Sousa M.
  • Neuropharmacology. 2009 Jan;56(1):174-81. GABA A receptors as in vivo substrate for the anxiolytic action of valerenic acid, a major constituent of valerian root extracts. Benke D1, Barberis A, Kopp S, Altmann KH, Schubiger M, Vogt KE, Rudolph U, Möhler H.
  • Sleep Med. 2010 Jun;11(6):505-11. Effectiveness of Valerian on insomnia: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Fernández-San-Martín MI, Masa-Font R, Palacios-Soler L, Sancho-Gómez P, Calbó-Caldentey C, Flores-Mateo G.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *