Paardenbloem-wortel

Voordeel Paardenbloem capsules werking

Paardenbloem (dadelion) of taraxacum officinale

Een paardenbloem, ook bekend onder de Latijnse naam Taraxacum officinale, is een veel voorkomende plant die wereldwijd voorkomt. Het is een kruidachtige plant die behoort tot de familie Asteraceae (composietenfamilie). En is bekend om zijn karakteristieke gele bloemen en pluizige zaadbolletjes. Hier zijn enkele kenmerken en feiten over de paardenbloem:

 1. Uiterlijk: Paardenbloemen hebben langwerpige bladeren die in een rozet op de grond groeien. De bladeren hebben getande randen en bevatten een melkachtig sap. De bloemstengel kan variëren in hoogte, afhankelijk van de groeiomstandigheden. En draagt een enkele gele bloemhoofdje bovenaan, bestaande uit vele kleine lintbloemen.

 2. Bloemen: De gele bloemen van de paardenbloem zijn samengesteld uit vele kleine bloemblaadjes. En zijn een bron van nectar voor bijen en andere bestuivers. Ze bloeien in het voorjaar en de zomer.

 3. Zaadpluis: Na de bloei vormt de paardenbloem een karakteristieke bol met pluisachtige zaden. Wanneer de zaadbol rijp is, verspreiden de pluisjes zich in de wind, waardoor de zaden zich gemakkelijk verspreiden.

 4. Eetbaarheid: Paardenbloem bladeren zijn eetbaar en worden soms gebruikt in salades, soepen en andere gerechten. De wortels kunnen worden geroosterd en als koffiesurrogaat worden gebruikt. De plant heeft ook enkele medicinale toepassingen en wordt soms gebruikt in kruidengeneeskunde.

 5. Habitat: Paardenbloemen gedijen in diverse habitats, van gazons en weilanden tot wegranden en braakliggende terreinen. Ze zijn vaak te vinden in gebieden met goed doorlatende grond en zonlicht.

 6. Oorsprong: Hoewel paardenbloemen tegenwoordig wijdverspreid zijn, worden ze verondersteld oorspronkelijk uit Europa te komen. Ze werden echter geïntroduceerd in Noord-Amerika en zijn nu over de hele wereld te vinden.

 7. Naamgeving: De naam “paardenbloem” is afgeleid van het Franse woord “dent-de-lion”. Wat “leeuwentand” betekent, vanwege de getande bladeren van de plant. In het Engels staat de plant ook bekend als “dandelion,” wat een verbastering is van de Franse naam.

Paardenbloemen zijn vaak beschouwd als onkruid in gazons en tuinen. Vanwege hun snelle groei en vermogen om zich gemakkelijk te verspreiden. Aan de andere kant hebben ze een rijke geschiedenis in de volksgeneeskunde. En zijn ze een voedselbron voor sommige dieren. De plant heeft ook esthetische waarde vanwege de heldere gele bloemen.

Waar is een paardenbloem goed voor?

Paardenbloemen (Taraxacum officinale) hebben verschillende toepassingen en voordelen, zowel op het gebied van voeding als traditionele geneeskunde. Hier zijn enkele van de mogelijke voordelen en toepassingen van paardenbloemen:

 1. Voeding: Paardenbloembladeren zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in salades, soepen en andere gerechten. Ze bevatten vitamines (zoals vitamine A, C en K), mineralen (waaronder ijzer, calcium en magnesium), en antioxidanten. Ze kunnen een gezonde aanvulling vormen op je voeding.

 2. Traditionele geneeskunde: Paardenbloemen worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde voor verschillende doeleinden. Ze worden vaak gezien als een licht diureticum en kunnen worden gebruikt om de urineproductie te verhogen. Ze worden soms gebruikt voor de behandeling van milde spijsverteringsproblemen.

 3. Leverondersteuning: Paardenbloem wortels worden soms gebruikt om de lever te ondersteunen. Ze bevatten bioactieve stoffen die de productie van gal in de lever kunnen stimuleren. En kunnen helpen bij de spijsvertering. Paardenbloem wortels bevatten bitterstoffen die de activiteit van je spijsverteringssysteem stimuleren. Deze bittere stoffen bevorderen de productie van maagsap en gal. Een verhoogde galproductie ondersteunt de efficiëntie van je lever, waardoor deze beter in staat is om gifstoffen te verwerken.

 4. Ontstekingsremmende eigenschappen: Paardenbloemen bevatten verbindingen met mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen. Sommige studies suggereren dat ze gunstig kunnen zijn bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen, Hoewel meer onderzoek nodig is om deze effecten volledig te begrijpen.

 5. Antioxidante eigenschappen: Paardenbloemen bevatten antioxidanten, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Dit kan bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress en het beschermen van cellen tegen schade.

 6. Prebiotische vezels: Paardenbloemen bevatten prebiotische vezels, die de groei van gunstige darmbacteriën kunnen bevorderen en een gezonde darmflora ondersteunen.

Hoewel paardenbloemen verschillende potentiële voordelen hebben, is het belangrijk op te merken dat ze niet geschikt zijn voor iedereen. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor paardenbloemen of bijwerkingen ervaren, vooral bij overmatig gebruik.

Als je overweegt paardenbloemen op te nemen in je dieet of als aanvulling op je gezondheid, is het raadzaam om eerst met een arts of een gekwalificeerde kruidengeneeskundige te overleggen. Vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Is de werking van paardenbloem veilig?

Over het algemeen worden paardenbloemen als veilig beschouwd voor de meeste mensen wanneer ze met mate worden geconsumeerd. Paardenbloemen worden al lange tijd in voeding en traditionele geneeskunde gebruikt. En hebben een goede staat van dienst als veilig voedingsmiddel en kruidengeneesmiddel. Hier zijn echter enkele belangrijke overwegingen:

 1. Allergieën: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor paardenbloemen. Dit kan zich uiten als huiduitslag, jeuk of andere allergische reacties. Als je nog nooit paardenbloemen hebt gegeten of gebruikt, is het een goed idee om een kleine hoeveelheid te proberen om te controleren op eventuele allergische reacties voordat je grotere hoeveelheden consumeert.

 2. Kruisbesmetting: Als je paardenbloemen in het wild verzamelt, zorg er dan voor dat de planten niet zijn bespoten met pesticiden of herbiciden, en zorg voor hygiënische omstandigheden tijdens de oogst. Er kunnen ook andere ongewenste stoffen in de buurt groeien, dus wees voorzichtig.

 3. Medicijninteracties: Als je medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt, overleg dan met een arts voordat je paardenbloemen als supplement of kruidengeneesmiddel gebruikt. Paardenbloemen kunnen bepaalde medicijninteracties hebben en zijn mogelijk niet geschikt voor iedereen.

 4. Mate van consumptie: Zoals met veel voedingsmiddelen en kruiden, is het belangrijk om paardenbloemen met mate te consumeren. Overmatige consumptie kan leiden tot diarree of maagklachten vanwege hun licht diuretische eigenschappen.

 5. Zwangerschap en borstvoeding: Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of van plan bent zwanger te worden, is het verstandig om voorzichtig te zijn en medisch advies in te winnen voordat je paardenbloemen in aanzienlijke hoeveelheden gebruikt.

Kortom, paardenbloemen kunnen veilig worden geconsumeerd door de meeste mensen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en met mate.

Als je echter twijfels of specifieke zorgen hebt, raadpleeg dan altijd een arts voordat je paardenbloemen in je voeding of als supplement opneemt. Het is ook een goed idee om paardenbloemen te verzamelen in schone en pesticide vrije gebieden als je ze in het wild oogst.

Wanneer kan ik Paardenbloem capsules het beste innemen?

Als je paardenbloem capsules als voedingssupplement wilt innemen, is het raadzaam om de aanbevelingen op het productetiket te volgen. Over het algemeen kun je paardenbloem capsules op elk moment van de dag innemen, maar er zijn enkele overwegingen die je kunt maken:

 1. Met of zonder voedsel: Sommige mensen nemen voedingssupplementen liever in bij de maaltijd, omdat dit de spijsvertering kan helpen en mogelijke maagklachten kan verminderen. Anderen geven er de voorkeur aan om ze op een lege maag in te nemen. Dit kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur en tolerantie. Het kan nuttig zijn om te experimenteren en te zien welke methode voor jou het beste werkt.

 2. Regelmaat: Als je paardenbloem capsules gebruikt als onderdeel van een dagelijkse supplementen routine, probeer dan een vast tijdstip te kiezen dat handig is en dat je gemakkelijk kunt onthouden. Dit kan helpen om consistent te blijven in je inname.

 3. Doel van inname: Afhankelijk van het doel van het nemen van paardenbloem capsules, kun je een specifieke tijd van de dag overwegen. Bijvoorbeeld, als je ze gebruikt voor leverondersteuning, kan het handig zijn om ze ’s ochtends in te nemen, omdat de lever ’s nachts actiever is in het ontgiftingsproces. Als je ze neemt voor spijsverteringsproblemen, zou je ze bij de maaltijd kunnen innemen.

 4. Waterinname: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt bij het innemen van capsules, omdat dit kan helpen bij de opname van de actieve bestanddelen.

Beste Paardenbloem extract

Het bepalen van het “beste” paardenbloem extract kan afhangen van je specifieke behoeften, merk voorkeuren en persoonlijke reactie op het product. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden bij het kiezen van een paardenbloem extract:

 1. Kwaliteit en zuiverheid: Kies een extract van een gerenommeerd merk dat hoogwaardige, zuivere ingrediënten gebruikt. Controleer of het product voldoet aan de wettelijke normen en kwaliteitscontroles voor voedingssupplementen.

 2. Ingrediënten: Lees het etiket zorgvuldig om te zien welke delen van de paardenbloem (bladeren, wortels, bloemen) in het extract zijn opgenomen. Sommige mensen geven de voorkeur aan paardenbloem wortel-extracten vanwege hun specifieke voordelen voor de lever, terwijl anderen de voorkeur geven aan bladextracten vanwege hun voedingswaarde.

 3. Dosering: Let op de dosering per capsule of portie en zorg ervoor dat deze overeenkomt met je specifieke behoeften. Dosering kan variëren, afhankelijk van het product.

 4. Vorm van extract: Paardenbloem extract is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, tincturen en poeders. Kies de vorm die het beste bij je past en die je gemakkelijk kunt innemen.

 5. Biologisch en duurzaam: Als je waarde hecht aan biologische en duurzaam geteelde ingrediënten, zoek dan naar producten die deze kenmerken benadrukken.

 6. Klanten reviews: Overweeg het lezen van klant reviews en beoordelingen om inzicht te krijgen in de ervaringen van andere mensen met een bepaald product. Dit kan je helpen bij het nemen van een beslissing.

 7. Overleg met een deskundige: Als je niet zeker weet welk paardenbloem extract het beste is voor jouw specifieke behoeften, is het raadzaam om advies in te winnen bij een zorgverlener of een gekwalificeerde kruidengeneeskundige.

Houd er rekening mee dat paardenbloem extracten als voedingssupplementen worden verkocht en niet zijn bedoeld ter vervanging van een gezond dieet.

paardenbloem capsules

De gezondheidsvoordelen van paardenbloem capsules (dandelion)

Paardenbloemen (Taraxacum officinale) worden traditioneel gebruikt in de volksgeneeskunde vanwege hun mogelijke gezondheidsvoordelen. Hoewel meer onderzoek nodig is om sommige van deze voordelen volledig te begrijpen en te bevestigen, worden de volgende gezondheidsvoordelen vaak aan paardenbloemen toegeschreven:

 1. Leverondersteuning: Paardenbloemen worden traditioneel gebruikt als tonicum voor de lever. Ze bevatten bioactieve stoffen die de productie van gal in de lever kunnen stimuleren, wat kan helpen bij de spijsvertering en ontgifting van het lichaam.

 2. Spijsvertering: Paardenbloemen kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Ze kunnen de eetlust stimuleren en helpen bij milde spijsverteringsproblemen zoals indigestie en winderigheid.

 3. Ontstekingsremmend: Paardenbloemen bevatten verbindingen met mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met ontstekingsgerelateerde aandoeningen, hoewel verder onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen.

 4. Diuretische eigenschappen: Paardenbloemen hebben diuretische eigenschappen, wat betekent dat ze de urineproductie kunnen verhogen. Dit kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam en kan gunstig zijn voor mensen met milde vochtophoping (oedeem).

 5. Antioxidanten: Paardenbloemen bevatten antioxidanten, zoals vitamine C en luteïne, die vrije radicalen bestrijden en celbeschadiging kunnen verminderen.

 6. Voedingswaarde: Paardenbloembladeren zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamines (A, C, K), mineralen (ijzer, calcium, magnesium), en vezels. Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dieet.

 7. Prebiotische vezels: De inuline in paardenbloem wortels fungeert als prebiotische vezels, wat de groei van gunstige darmbacteriën kan bevorderen en een gezonde darmflora kan ondersteunen.

Het is belangrijk op te merken dat paardenbloemen meestal als voedingssupplement worden gebruikt en niet als vervanging voor medische behandelingen. Als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, is het raadzaam om met een arts te overleggen voordat je paardenbloem extracten of andere supplementen gebruikt.

Bovendien is het essentieel om paardenbloemen met mate te consumeren, omdat overmatige inname diarree of maagklachten kan veroorzaken vanwege hun diuretische eigenschappen.

Welke paardenbloem supplementen?

Aanbevolen hoeveelheid paardenbloem extract

De aanbevolen hoeveelheid paardebloem extract per dag kan variëren afhankelijk van factoren zoals het specifieke product, je individuele gezondheidstoestand, en de reden voor het gebruik ervan.

Over het algemeen is het raadzaam om de dosering instructies op het etiket van het supplement te volgen, aangezien deze zijn aangepast aan de formulering en concentratie van het product.

Het is belangrijk om te onthouden dat paardenbloem extracten als voedingssupplementen worden gebruikt en dat ze niet bedoeld zijn om een volwaardig dieet te vervangen.

Als je overweegt paardenbloem extracten te gebruiken voor specifieke gezondheidsdoelen, is het verstandig om met een zorgverlener of een gekwalificeerde kruidengeneeskundige te overleggen. Ze kunnen je adviseren over de juiste dosering op basis van je individuele behoeften en gezondheidstoestand.

In het algemeen wordt paardenbloem extract meestal in aanbevolen doses ingenomen, die vaak variëren van 500 mg tot 1500 mg per dag, verdeeld over meerdere doses. Dit kan echter variëren afhankelijk van de formulering en concentratie van het extract, dus het is het beste om de instructies van het specifieke product te volgen.

Het is ook belangrijk om de aanbevolen dagelijkse limieten niet te overschrijden om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Paardenbloem capsules voor de lever en gal

Naast paardenbloem worden ook andere kruiden zoals mariadistel, artisjok en kurkuma vaak toegevoegd aan lever ondersteunende supplementen.

Mariadistel, met zijn actieve bestanddeel silymarine, staat bekend om zijn vermogen om de lever te beschermen tegen schadelijke invloeden. En bij te dragen aan de regeneratie van levercellen.

Artisjok kan de galproductie verhogen en de galblaas stimuleren, wat de spijsvertering verbetert.

Kurkuma bevat curcumine, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de leverfunctie kan ondersteunen.

De combinatie van paardenbloem, mariadistel, artisjok en kurkuma in capsules kan een krachtige synergie creëren om de gezondheid van de lever en het galstelsel te bevorderen.

Het kan mensen helpen die zich bezighouden met spijsverteringsproblemen, galblaasproblemen of die gewoon algemene leverondersteuning zoeken.

Lever zuivering capsules met paardenbloem

Detox Xtra van 7Bees bevat Paardenbloem, Mariadistel, Artisjok en Kurkuma in de juiste dosering voor een ideale werking.

Wij gebruiken in onze Detox Xtra de wortel van de taraxacum officinale (paardenbloem) waar de taraxim verantwoordelijk is voor de zuivering van gal, maar ook van de lever.

De capsules zijn plantaardig capsules (hydroxypropylmethylcellulose) zonder kleur- en smaakstoffen, conserveermiddelen en glutenvrij.

2 capsules per dag tijdens de maaltijd met voldoende water innemen.

Buiten bereik van jonge kinderen houden. Droog, buiten invloed van direct zonlicht en op kamertemperatuur bewaren.

 • Detox Xtra – 7Bees is een voedingssupplement en mag niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl worden gebruikt.
 • De gebruiksaanwijzing is niet bedoeld ter vervanging van het advies van de huisarts.
 • Altijd gratis verzending in een brievenbus verpakking.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *